K produkci masa v potravinářském průmyslu dnes slouží mechanizované jatky, využívající strojové techniky a automatizovaných postupů zabíjení, odlišných pro drůbež, drobné zvířectvo a malý i velký dobytek. Zdaleka ne všechny tyto metody splňují šarí’ou kladené požadavky předpisové porážky.[1]
K produkci masa v potravinářském průmyslu dnes slouží mechanizované jatky, využívající strojové techniky a automatizovaných postupů zabíjení, odlišných pro drůbež, drobné zvířectvo a malý i velký dobytek. Zdaleka ne všechny tyto metody splňují šarí’ou kladené požadavky předpisové porážky.[1]
Uvedený přehled porážecích metod a možných jejich rizik z pohledu šarí’atsko-právního se zakládá na zkrácených posudcích učenců kontrolujících maso dovážené do Království Saúdské Arábie přímo v terénu, v jatečných provozovnách místních podniků masného průmyslu i nadnárodních potravinářských koncernů v Argentíně, Austrálii, Bosně a Hercegovině, Brazílii, Dánsku, Francii, Německu, Nizozemí, Řecku, Španělsku, Turecku, USA a Velké Británii.[25]