Prohlášení ve věci teroristického útoku na alexandrijský kostel

Logo XXL

Ve jménu Alláha Milostiplného, Milostivého

Tímto nejpříkřeji odsuzujeme hanebný a zavrženíhodný zločin, teroristický útok na koptský kostel v egyptské Alexandrii, při kterém přišlo o život, nebo bylo raněno, mnoho Egypťanů, jak koptských křesťanů, tak i muslimů.

Ve jménu Alláha Milostiplného, Milostivého

Tento zločin je přímým útokem nejen na lidskost, ale také na svátosti zákona Šarí’y, na Koránem a Sunnou garantovanou ochranu nemuslimů na muslimském území.
Alláh říká:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَخُونُواْ اللّهَ وَالرَّسُولَ وَتَخُونُواْ أَمَانَاتِكُمْ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ
Vy, kteří věříte! Nezrazujte Boha ani posla, vždyť byste zradili vědomě důvěru, která je vám dána. (Anfál:27)
Posel Božíصلى هلله عليه و سلم  říká: “Ten, kdo zabije někoho, komu je přislíbeno bezpečí, neucítí ani vůni ráje, byť jde cítit na čtyřicet let daleko.” Nemuslimové na území islámu patří podle konsensu do kategorie těchto lidí.

Odsuzujeme jako hříšné a neislámské každé násilné prosazování vlastních politických, či jiných zájmů, ať už se děje ze strany kohokoli, států, armád, jednotlivců, nebo ozbrojených skupin, bez ohledu na jejich původ, či vyznání. To jsme, připomínáme, činili vždy a v každém případě. Pro více informací, fetwu odsuzující zabíjení nemuslimů v muslimských zemích najdete konkrétně zde.

Zároveň se ohrazujeme proti politickému a ideologickému zneužívání alexandrijské tragédie. Odvoláváme se na staleté dějiny vzájemného soužití křesťanského a muslimského živlu v Egyptě i jinde v islámském světě a samozvaným obráncům světového křesťanstva vzkazujeme, aby se také zamysleli nad situací křesťanů v okupované Svaté Zemi.
za kolektiv portálu E-islam.cz
Alí Větrovec
P.S.
Před námi již odsoudili tento hanebný zločin přední světoví učenci ahl sunna. Jen namátkou:
– šejch Abdul’azíz ibn Abdulláh Álu š-Šejch, hlava Výboru starších učenců pro Fetáwá v Království Saúdské Arábie, útok odsoudil a označil jeho pachatele za “nepřátele islámu.
– k němu se se svým odudkem připojil i šejch Sálih al-Fewzán.
– šejch Muhammed az-Zulfá, bývalý člen Výboru, k tomu dodal: “Reakce velkého muftího KSA k událostem v egyptě reprezentuje skutečný pohled islámu vůči těm, kteří bojují a napadají mírumilovné lidi v jejich domech uctívání, ať přímo, či nepřímo a představuje explicitní odpověď těm, kteří páchají masakry a rozvrat na zemi. Teroristé pracují proti tomu, co učí pravé náboženství. Tyto útoky škodí muslimům a převracejí pravou tvář islámu a podněcují jiné k nenávisti. Ti, kteří dávají bomby do kostelů ve jménu džihádu a islámu jsou nepřáteli Alláha a Posla Jeho . Islám nepřipouští útok na kohokoli, bez ohledu na jeho vyznání. Každý musí následovat příkladu velkého muftího a odsoudit teroristické útoky a postavit se těm, kteří prolévají krev ve jménu islámu.
(Viz http://www.al-shorfa.com/cocoon/meii/xhtml/en_GB/features/meii/features/main/2011/01/08/feature-01, k 14.1.2011.)